Vintips - Quara

Det här med att dricka rödvin var en vuxengrej jag inte sysslade med tidigare, men en fredag i hotellobbyn i Reykjavik väntandes på bagage som aldrig dök upp så smakade jag lite. Eller 3 småflaskor rättare sagt. Tog väldigt lång tid för det där bagaget att dyka upp...! Nu finns det få saker som smakar så gott som ett glas rött till en fin köttbit :)
Favoriten är Quara, ett argentinskt vin gjort av den blå druvan malbec. Jag köpte det första gången för att flaskan var rolig, att döma hunden efter håren är min melodi ;) Tänkte tipsa om det nu för att det är så gott, och efter att ha googlat en bild så hittade jag lite länkar som bekräftade min åsikt :) 

Bästa köp!
"Sveriges ledande vinmagasin Allt om Vin gav i december Quara Bästa köp."
Allt om Vin, 2011-12-05
 
"Toppvin att dricka under 2012".
"Utvalt av Svenska Dagbladet till "Toppvin att dricka under 2012" "
Svenska Dagbladet, 2012-01-05




Inte det billigaste vinet på glasbanken, men väl värt att lyxa till det med ibland!

 

Mozzarellafyllda chiliköttbullar


Spännande smaker med rökig chipotle, mynta och tomat. Servera gärna med ris och vitlöksfräst spenat. Snabbt, lätt, annorlunda och gott!

                          Mozzarellafyllda chiliköttbullar


Ingredienser
1 kruka färs mynta
500 g blandfärs
1 tsk salt
1 tsk Chipotle peppar (Santa Maria har en t.ex.)
1 påse mozzarella

Sås
500 g krossade tomater
1 dl kycklingbuljong
1 tsk oregano
1 pressad vitlöksklyfta

Hacka myntan grovt och spara ev några blad till dekoration. Blanda färsen med salt, chili och hackad mynta. Skär mozzarellan i kuber, ca 2x2 cm, och forma färsen till bollar runt mozzarellan. Viktigt att se till så att osten är helt täckt!
Lägg köttbullarna i en form och tillaga på 225 grader i ca 5 min. Sänk sedan till 150 grader. Koka upp ingredienserna till såsen i en kastrull och häll över köttbullarna i formen. Tillaga i ca 10-15 min mitt i ugnen.

 

Köttfärsrullar i ajvarsås

Detta receptet är en av min sambos favoriträtter. Den är smakrik, mättande och dessutom underbar dagen efter till lunchlåda! Pricken över i:et är en sallad till på svenska klassikern isbergssallad, gurka och tomat.

                                                                      Köttfärsrullar i ajvarsås



Ingredienser
400 g köttfärs

1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk malen spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche

Sås:
1 gul lök
smör
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 köttbuljongtärning
2-3 tsk ajvar relish
1 dl  crème fraiche

Rör ihop ingredienserna till färsrullarna och forma den till ovala små rullar. Stek dessa i smör runt om på medelhög värme, ca 8 minuter i en stekpanna med hök kant (ev traktörpanna). Hacka löken och stek med rullarna en stund. Rör under tiden ihop ingredienserna till såsen och häll sedan den över rullarna i stekpannan. Låt puttra en stund så att smakerna blandas. Servera med ris och en sallad.

Tom Kha Gai

Igår hade vi middagsbesök av en kär gammal vän, och jag lovade henne att lägga upp receptet på maten vi åt. Dock glömde jag fotografera soppan innan den slank ner i magen, men den räckte precis till tre personer så god är den kan jag lova!

                                                    Tom Kha Gai

Ingredienser

2 cm färsk ingefära
4 st vitlöksklyftor
2 st röda chilifrukter
2 stjälkar citrongräs
4 dl vatten
1 st hönsbuljongtärning
1 burk kokosmjölk (400 g)
olja
2 kycklingfiléer
1 msk socker
1 näve haricot verts
2 msk fisksås

Mosa vitlök, ingefära och chili i en mortel. Koka sedan dem med vattnet, buljongen och kokosmjölken i 5-10 minuter i en stor gryta. Strimla kycklingen och fräs i oljan. Tillsätt sedan socker och bönor och fräs lite till. Sila kryddblandningen och blanda sedan ner kycklingen och bönorna i soppan och smaksätt med fisksås. Krossa blasten på citrongräset i morteln och lägg i soppan. Låt koka några minuter till så kycklingen smaksätts av buljongen. Red ev med lite maizena och garnera med rostad kokos, thaibasilika och skivad chili.

Fredagsmiddag deluxe

För några år sedan bodde min sambos bror hos oss en period när han var hemma från sin utlandstjänstgöring. Då började vi med en trevlig tradition, Fredagsmiddag. Det var alltid samma personer som kom, vår lilla fredagsfamilj. Några har tillkommit och andra har trillat bort, men traditionen kvarstår. Fredagsmiddagen har också utvecklats i takt med att kunskapen utökats och numera brukar det oftast bli trerätters med passande vin. I fredags gick jag all in och då var menyn så här:

Förrätt
Kräftstjärtstoast

Huvudrätt
Marinerad entrecôte med timjansrostad potatis, chévrekräm och rödvinssås

Dessert
Vit chokladpannacotta med passionsfrukt


Mat som gick hem hos tre grabbar iaf!

Kräftstjärtstoasten är faktiskt min sambos recept. På myskvällar brukar det bli middag till oss, då får man göra lite mera röra ;)

                                        

Ingredienser
1 burk kräftsjärtar i lag
2 kokta ägg
1/2 dl hackad dill
1/2 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil el creme fraiche (brukar ta vad jag har hemma, blir gott vilket som!)
1 msk färskriven pepparrot
salt
peppar
citronjuice
bröd
salladsblad
smör

Hacka äggen. Rör ihop majonnäs, gräddfil, dill, pepparrot, citron och kräftstjärtar. Smaka av med salt och peppar. Stek brödskivorna i rikligt med smör. Lägg salladsblad på bröd och fördela röran på mackorna. Garnera ev med dill och citronskiva.

                                                       Marinerad entrecôte

Ingredienser
4 skivor entrecôte
1 msk sojasås
2 msk flytande honung
2 msk balsamvinäger
2 st vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt
1 msk färsk timjan
0,5 dl rapsolja
svartpeppar

Blanda alla ingredienserna till marinaden i en plastpåse och låt marinera i kylen några timmar. Ta ut det i god till till grillningen så köttet hinner få rumstemperatur.

                                                     Chèvrekräm

 



Ingredienser
200 g chèvreost
1 dl creme fraiche
1/2 kruka färsk rosmarin
1 tsk honung

Skär bort ytterhöljet på osten och mosa den. Rör ihop till en slät kräm, ev mixa. Smaka av med salt och peppar och låt stå i rumstemperatur.

                                                             Rödvinssås

Ingredienser
2 msk olivolja
8 st schalottenlökar
8 klyftor vitlök
1 st chilifrukt
3 kvistar färsk rosmarin
5 dl rödvin
8 dl vatten
4 msk socker
4 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger

Hacka chilin. Skala och hacka vitlöken och löken. Hetta upp en gryta med olivolja och fräs mörkbrunt tillsammans med rosmarinen. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger. Reducera vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil. Blanda maizena med det kalla vattnet och red av den silade såsen.

                                                                   Timjansrostad potatis

                                      

Ingredienser
Delikatesspotatis el färskpotatis
Olivolja
Timjankvistar
Salt
Peppar

Borsta potatisen och dela på mitten och lägg på en bakpappersklädd långpanna. Ringla över rikligt med olivolja och toppa sedan med timjankvistar, salt och peppar. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 45 minuter. Skaka om plåten emellanåt.

                                                                 Vit chokladpannacotta

Ingredienser
4,5 dl grädde
0,5 dl socker
150 gr vit choklad
2,5 blad gelatin

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten ca 5 min. Hacka chokladen. Koka upp grädden och sockret, ta bort från plattan och lägg i chokladen. Låt den smälta under omrörning. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smölt dem på låg värme i en kastrull. Blanda ner gelatinet i pannacottan under omrörning så att det blandas ordentligt. Häll upp i portionsformar och ställ kallt minst 4 timmar.
Strax innan servering, gröp ur en passionsfrukt på pannacottan.



 

 

Spaghetti med heta räkor

Att vara sjuk tar på krafterna alltså. Även på bloggkrafterna. Nu ska det dock bli ordning på torpet igen! Igår gjorde jag en god pasta. Det krävs att man orkar skala räkor, så den måste göras med kärlek. Fast det går säkert lika bra med färdigskalade om man är lite lat ;) Gott är det iaf!

                                                                    Spaghetti med heta räkor


Ingredienser
500 g spaghetti
2 msk olivolja
1 gul strimlad lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tunt skivad röd chili
1 msk honung
1 tsk sambal oelek
1 tsk torkad oregano
2 dl grädde
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 kg oskalade räkor

Skala räkorna. Med tålamod och kärlek då alltså. Koka pastan. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn lök, vitlök, tomatpuré, chili, honung, oregano och sambal 3-4 minuter. Slå på grädden och salta och peppra. Koka 5-10 min, fyll ev på med lite mer grädde. Lägg i räkorna och låt få ett snabbt uppkok. Blanda den med den nykokta pastan.

 

RSS 2.0