Italiensk kycklingsoppa

Torsdag är soppdag. I alla fall enligt min principfaste sambo. Vad passar bättre till det saftiga focacciabrödet nedan än en mustig Italiensk soppa? Soppa klarar sig själv bra och lenade min onda hals fint. Mer soppa till folket!

                                                                   Italiensk kycklingsoppa

                                          

Ingredienser
3 kycklingbröst 
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 paprikor i olika färger
1 msk olivolja
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
2 tsk vitvinsvinäger
1 förp färsk tortellini med ost 250 g
salt och peppar
4 soltorkade, marinerade tomater
1 kruka basilika
1/2 dl grovriven eller hyvlad parmesanost

Skär kycklingen i 1 1/2 cm stora bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikorna och skär dem i tärningar. Fräs lök och paprika i olja i en stor gryta. Häll på vatten och tillsätt buljong, tomatpuré, vinäger och peppar. Låt grytan koka upp. Lägg i kycklingen och låt den koka i ca 10 minuter. Lägg i tortellinin och låt den koka enligt anvisningen på förpackningen. Smaksätt med salt. Strimla tomaterna och de stora basilikabladen. Servera soppan när tortellinin är kokt. Strö över tomater, basilika och ost

Focaccia

Ett bröd som är enkelt att baka när man som jag egentligen ska vila bort sjukdom är ju Focaccia. Focaccia är saftigt och smakrikt och underbart gott!
Jag valde att ha i både rosmarin, oliver, soltorkade tomater och salt för extra smak, men det går ju jättebra att variera efter eget val.
Här kommer i alla fall mitt recept på Focaccia!

                                                                           Focaccia 

                              

Ingredienser
3 dl ljummet vatten
25 g jäst (ett halvt paket)
4 msk olivolja
1 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl
200 g svarta oliver
4 soltorkade tomater
2 rosmarinkvistar
flingsalt
och lite mer olivolja...

Smula jästen i vattnet och rör tills den löser sig helt. Skiva det mesta av oliverna, spara lite till garnering, och strimla tomaterna. Tillsätt olja, salt, skivade oliver och strimlade tomater till degspadet och arbeta därefter lätt in mjölet. Degen kommer att vara kladdig. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Lägg i liten långpanna (ca 15×20 cm) klädd i bakplåtspapper och jäs i ytterligare 30 mintuter. Tryck ner de resterande oliverna djupt ner i brödet. Fördela flingsalt och rosmarinkvistarna över och ringla sedan gott om olivolja över. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 25-30 minuter. Låt svalna under bakduk och skär i rutor.

        

 

En uppskattad present

I September förra året fick jag äran att få lära känna världens vackraste lilla tös. Ella heter hon och är min systerdotter och även min guddotter. Ella är en liten solstråle som trots att hon har feber ler med hela ansiktet. Häromdagen när jag kom hem stod det ett paket utanför dörren från Ella. Hon vet verkligen vad moster gillar...

                               

Kladdkakemuffins med en liten twist

I ungefär två månader har jag fått cravings efter kladdkaka. Och nej, jag är inte gravid. Jag gillar kladdkaka liksom. Hur kan man inte göra det? Eftersom jag försöker låta bli att äta för mycket av det söta så har jag inte bakat någon kladdkaka efter ett fiasko för någon vecka sen, men nu gav jag mig på muffins. Mums sa magen!

                                                                     Kladdkakemuffins med en liten twist

                                    

Ingredienser
125 g smör
2 ägg
1,5 dl farin
1,5 dl störsocker
5 msk kakao
2,5 dl vetemjöl
1krm bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
100 gram choklad

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägget och sockret riktigt lite fluffigt. Blanda torrvarorna och vänd försiktigt ned i smeten med en slickepott. Tillsätt slutligen smöret. Fyll muffinsformarna till 80 procent. Tryck ner några rutor mörk choklad i varje form. Grädda sedan i 175 grader i ca tio minuter. De ska kännas kladdiga i ugnen :)

                                       

Kyckling i röd curry med nudelsallad

Het kycklingcurry i thaistil, funkar mycket bra med räkor också!

                                                                       Kyckling i röd curry

                                     

Ingredienser
3 kycklingfiléer
1 gul paprika
1 röd paprika
100 g sockerärtor
2 vitlöksklyftor
1,5 msk röd currypasta
1,5 hönsbuljongtärning
400 g kokosmjölk
2 dl creme fraiche
cashewnötter
färsk koriander

Skär kycklingfiléerna i bitar och stek dem i olja på hög värme, ta sedan åt sidan. Strimla sockerärtorna på längden och skär paprikorna i bitar. Hacka vitlöken och stek sedan alla grönsakerna i olja i en wokpanna/stekpanna på hög värme. Rör ihop kokosmjölk, creme fraiche, currypasta och smulad hönsbuljong. Fräs kycklingen med grönsakerna en liten stund och häll sedan på såsen och koka upp. Red ev med lite maizena och låt isf koka någon minut. Blanda sedan i cashewnötterna och lite färsk koriander.

Om du vill göra med räkor istället så tar du 1 kg oskalade räkor och skalar. Spara gärna skalen och gör en god buljong! Räkorna stoppar du sedan i sist tillsammans med cashewnötterna och koriandern. Räkor blir lätt gummiaktiga om de värms för länge.


                                                                         Nudelsallad

                                            

Ingredienser
1 pkt äggnudlar
1 röd spansk peppar
1 kruka koriander
2 msk rostade sesamfrön
Dressing
1/2 dl japansk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 cm färsk ingefära
1 msk risvinäger

Blanda alla ingredienser till dressingen. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen och skölj sedan i kallt vatten. Kärna ur och strimla chilin fint. Blanda med nudlarna. Plocka korianderbladen och blanda med nudlarna. Droppa dressingen över nudelsalladen och rör runt. Strö över sesamfröna. Ställ gärna i kylen en stund, så framträder smakerna mer. Går utmärkt att förbereda, och passar även bra till grillat.

Tänk på att japansk soja inte är detsamma som den vanliga kinesiska man brukar ha hemma, den är lite svagare men finns på samma hylla i butiken. Istället för risvinäger går det bra att ta hälften vitvinsvinäger och hälften vatten.

Leilas morotsmuffins

Leila är en härlig kvinna. Lite som kexchoklad, go´ och gla´ liksom. Hon är också en baddare på att hitta på mumsiga recept. Detta receptet är hennes kaka, men jag gjorde om det till muffins. Kolla också in hennes nya webbutik Leilas General Store. Fint! 

            Leilas morotscupcakes

                                        


Ingredienser
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1,5 dl solrosolja
4,5 dl rårivna morötter

Frosting
60 gr smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 gr cream cheese naturell
ev lite limejuice/limeskal

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda torra ingredienser i en bunke och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt olja och rårivna morötter. Klicka i smeten i formar på en plåt, eller helst i en muffinsform, då blir dem finare :) Fyll  formarna till max 2/3, annars har du härlig muffinssmet över hela plåten.
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 min och låt sedan svalna.

Rör ihop frostingen och spritsa sedan eller bre ut den över muffinsen. Bakat med kärlek och gott värre :)

Fiskarhustruns torsk med bacon

En fisk som inte smakar så mycket fisk, men är nyttig och god, det var tisdagens melodi!
Detta receptet fungerar till 4 personer eller 3 hungriga :)

                                                            Fiskarhustruns torsk med bacon



Ingredienser
400 g torskfilé
salt och peppar
1 pkt bacon
1/2 purjolök
150 g färska champinjoner eller 1 burk skivade
2 burkar lätt creme fraiche
0,5-1 tsk cayennepeppar
1 msk dijonsenap
2-3 msk hummerfond
2-3 msk hackad dill

Räkor och dill till garnering

Strimla bacon och purjolök, skiva champinjonerna. Stek dessa i smör och lägg över i en ugnsfast form.
Krydda torsken med salt och peppar och placera filéerna över svampröran i formen.
Blanda creme fraiche, cayennepeppar, dijonsenap, hummerfond och hackad dill till en sås och häll över fisken.
Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.
Strö över räkorna och ev mer dill.

Servera med ris eller pressad potatis och ev lite kokta grönsaker.

Har du ingen hummerfond hemma, blanda 1,5 msk tomatpuré med 1,5 fiskbuljongtärning. 

Passion för mat

Jag hör mina vänner och systrar säga "usch, jag orkar inte laga mat idag..." eller "åh, nu måste jag komma på vad vi ska äta idag..". Gärna med en djup suck så att man förstår att de verkligen tycker det är pest och pina med mat. Mina egna tankar när det gäller maten är mer "Tisdag! Fiskdag!" och gärna med ett litet käckt skutt på slutet där hälarna slås ihop och jag slår upp ena armen i en fin liten gest. Jag älskar att laga mat. Jag älskar att bjuda folk på mat, ju fler rätter desto bättre. Jag tänker inte försöka tvinga på någon annan min "hobby", men kanske ge dem lite hjälp på vägen?
Det som började som en lite finare rätt var fredag när min svåger bodde hemma hos oss för något år sedan, har nu utvecklats till en trerätters ätkavalkad. Jag frossar i kokböcker och matbloggar, kokaihop och tasteline, arla och recept.nu på jakt efter inspiration. Fredagsmiddag hemma hos oss är standard, en trevlig tradition som jag älskar :)
Jag har en magisk bok här hemma. En bok inköpt för 29,95 i Ullared. Det är en sån där bok där man själv fyller i sina favoritrecept kategoriserade under flikar. Denna bok fylls på var vecka med "creme de la creme" av mina provade recept ;) Jag älskar min bok. Jag fyller i ett nytt recept med vördnad och var gång jag skrivit ner ett nytt i den magiska boken så känner jag mig lite lyckligare. Knepigt? Javisst!

Ett tag har jag funderat över att börja blogga om min passion för mat. Jag älskar att skriva, och att få klippa och klistra i html-koder är ett ganska trevligt tidsfördriv. Detta är mest tänkt just nu som en sida för mina nära och kära att få slippa sin matångest. Lina, nu slipper du köra hit och skriva av recept. Och Malin, inga mera Donken, okej?

Vi får se hur det går, men vi gör ett försök iaf :)

RSS 2.0